Kategorier
autentisk autentisk ledare Autentiskt ledarskap drivkraft inifrånstyrning Jobb motivation therese appelqvist

Föreläsning om inre drivkraft

Alldeles nyss fick jag pdf:en för den öppna föreläsningen jag ska hålla på kunskapsdagarna. Det blir i Västerås  den 15 oktober kl 9.50.

Varför vi åker ut och har öppna föreläsningar och workshops är för att vi vill bidra till ett skifte från utifrånstyrning till inifrånstyrning, till mer autenticitet på jobbet. Sen är det kul också! 🙂

För just i skiftet finns nyckeln till att låsa upp den inre drivkraften som så tydligt efterfrågas på dagens arbetsplatser. Med inre drivkraft kommer inre tillfredsställelse, initiativkraft och vilja till att handla i linje med vad som är viktigt.

Ett nuläge för många ledare:

Medarbetarna känner ett lågt engagemang visar medarbetarundersökningen och samtidigt ska kvartalet gå ihop. Arbetsbördan ska vanligen utökas istället för att avlastas. Att satsa på engagemang genomsyrar hela organisationen men hur ska du som chef nu göra för att engagera medarbetarna och också kanske engagera dig själv?

Det finns bara ett sätt och det är att flytta positionerna från utifrånstyrning till inifrånstyrning – där finns det äkta engagemanget som ger full potential!

Men hur gör man det?

Det kräver ett nytt sorts ledarskap där du leder som den du är. Där ledarstilen är din och ingen annans. Där du tar ägarskap över dig själv och agerar i linje med vad du tycker egentligen. Alltså att börja med ditt eget ledarskap och skärskåda det.

Det handlar om att agera mer integrerat med vad du tycker, tänker och känner och ta ansvar för dina erfarenheter, värderingar etc – när du gör det vill människor följa dig säger forskningen om autentiskt ledarskap. Du kan också på så sätt bli en förebild för andra att följa sin väg. För när du blir mer inifrånstyrd kan du bättre både motivera dig själv och andra – det är därför vi säger att det blir avgörande för din och organisationens utveckling av engagemang.

Smakprov på hur inifrånstyrning tillämpas i praktiken får du av mig på föreläsningen i Västerås 15 oktober.

Det finns också andra föreläsare där som vill dela med sig av sina favoritämnen; Cecilia Kärvegård, Tomas Gunnarsson, Stefan och Liselotte Görwik, Jesper Caron, David Åberg, Gabrielle Salander, Nina Buchaus, Peter Österberg, Elisabeth Wahlin, Torkild Sköld. Ska bli kul att ses.

Varmt välkomna!

P.S Boka gärna en föreläsning om inre drivkraft till just din förening och/eller organisation. D.S

4 svar på ”Föreläsning om inre drivkraft”

Ja Elisabeth det är frågan. Tror att vi kan spänna bågen mer än vi gör i alla fall. Om vi börjar där vi är och gör något just där. När jag möter människor i vinst drivande verksamheter kommer ofta denna fråga upp. Reflektionerna över att vara äkta på jobbet kan låta så här;
– ”Jag kan mer ifrågasätta mina tankar och handlingar för att se vem som egentligen styr dem.”
Ett steg i att ta ägarskap över sig själv. Kanon!
– ”….om jag verkligen säger vad jag tycker ökar ju vårt förtroende.” Kan göra relationen mer sann och spänningarna dem emellan kan släppa. För i mer avslappnade och trygga miljöer har vi i regel lättare att vara den vi är. Hur ofta vet vi och säger vad vi tycker egentligen? Vi är ju själva del i att skapa denna miljö.
– ”Jag möts ofta med mer respekt när jag är sann mot mig själv. Obekvämt men de vet var de har mig.” Kan vara ett uttryck för autenticitet. Ibland syns det äkta mer när människor är just obekväma och inte stryker medhårs.
Elisabeth där du är berätta gärna hur du tänker kring äkta och vinst. Må gott! Tess

Svara

Tack Therese för intressanta tankar. Jag har ju arbetat i flera olika verksamheter, i näringslivet, som egen företagare och som nu inom gymnasieskolan. Ekonomin är ju styrande i alla verksamheter på olika sätt. Kanske är det också så att detta med att uppleva var man känner sig äkta också är en fråga om ens egen person. Personligen känner jag mig som mest äkta i möten där det handlar om kunskaps- och erfarenhetsutbyte till exempel i mötet med elever och kollegor i skolan. Dessa möten upplever jag som mer genuina än de jag många gånger haft i näringslivet. Jag ville ofta stå upp för människan och gjorde det ofta också, men de humanistiska värdena får ofta stryka på foten i vårt samhälle. Jag tror att allt börjar med hur människan mår och att vi behöver ledas av en inre vision som du också beskriver. Känner vi att vi inte mår väl i den verksamhet vi befinner oss ska vi kanske också våga ställa oss frågan om vi hamnat rätt. Trevlig helg Therese!/ Mvh Elisabeth

Tack själv Elisabeth. Roligt du delar med dig av vad du tänker kring de här otroligt viktiga frågorna. Att känna sig äkta och hur det uttrycker sig handlar om den person man är och hur det känns är högst individuellt. Att då ställa sig de där avgörande frågorna är av största vikt för att hitta sin riktning och vandra sin väg. Ha en finfin helg du med! Glada hälsningar Therese

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *