Kategorier
leda mig själv personlig utveckling självledarskap therese appelqvist vardag

Pareto och personlig utveckling

 Paretoprincipen och 80/20 regeln betyder att 20% av orsakerna står för 80 % av verkan. Men det fina med denna till synes matematiktorra formel är att den också går att tillämpa inom personlig utveckling.

Tankeverktyget som är framtaget av forskaren Pareto handlar i klartext om att det är en minoritet av orsaker som leder till en majoritet av resultat.

Enkelt uttryckt innebär den gode Paretos slutsats att 80% av det du åstadkommer på jobbet kommer från 20% av din nedlagda tid. Ett annat exempel är att 20% av kunderna står för 80% av vinsten. Eller att 20% av en produkt står för 80% av försäljningsvärdet. Att 20% av de anställda genererar 80% av vinsten o.s.v.

Paretos princip eller 80/20 regeln kan den användas i vardagen? Och i så fall hur?

Ja det kan den. Principen kan dessutom ge dig helt nya perspektiv.

Jag har en klient, vi kan kalla henne Sussie. Hon är i mitten av fyrtioårsåldern och jobbar inom vården. Hon hade länge känt att hon skulle få ut mer av tillvaron om hon bara kunde fokusera på rätt saker. Gång på gång upplevde hon att all hennes tid bara åts upp av alla åtaganden och vad andra ville ha ha av henne. Allt hon ville själv var att bli bättre på att fokusera och få mer tid över till familjen. Men att ändra gamla beteenden är som bekant inte så lätt. Det var mycket jobb och en del bakslag innan hon nådde fram. Men ett viktigt hjälpmedel på vägen mot mer fokus för Sussie blev faktiskt gamle Paretos 80-20 princip.

Att fokusera på rätt saker blev lättare när Sussie visste vad hon ville. Med hjälp av en prioriteringsmatris började hon med att ta reda på hur hon skulle fokusera i vardagen för att få mer tid över till familjen. 

Mycket viktigt och mycket bråttom Mycket viktigt men inte så bråttom
Mindre viktigt men mycket bråttom Mindre viktigt och inte bråttom
  1. Rita upp matrisen på ett papper.
  2. Skriv ner alla uppgifter du har på en lista.
  3. Placera sedan in dem i matrisen.
  4. Fundera över din prioritering. Stämmer det du lagt in i de översta rutorna med aktiviteter som leder till dina mål; i Sussies fall mer tid till barnen. Stäm av med någon.
  5. Fundera över hur mycket tid du vill avsätta till varje aktivitet. Avsätt mer tid till aktiviteterna i de övriga rutorna och mindre för de nedre.
Önskar dig lycka till med att uppnå det du vill!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *