Kategorier
beteenden motivation

Att förstå våra omedvetna handlingar

Med ett ryck drar vi upp kylskåpsdörren. Vi vet vad det innehåller men det spelar ingen roll. Vi vill se och smaka med sinnet. Våra ögon scannar snabbt av skåpets innehåll nerifrån och upp på jakt efter något som kan matcha sinnets begär. Om vi är hungriga? Nix, vi öppnade kylen utan ett uns av föraning. Mätta för stunden med en ostmacka i magen på väg ut från köket händer samma sak igen. Nästan reflexmässigt rycker vi upp telefonen ur fickan. Några snabba tryckningar senare scannar vi av våra vänners senaste uppdateringar på Facebook. Om vi planerat för en god tid med våra vänner bland sociala medier? Nix. Vi gjorde det helt utan föraning eller planering. Igen. Varför?

Just situationer som de ovan kan utlösa våra omedvetna beteenden. Det vill säga att vi gör en oplanerad handling mer eller mindre reflexmässigt. De utlöses ofta av det vi ser i stunden som distraherar oss mot något vi tror oss vilja ha. Men hur gör vi när vi inte vill att dessa distraktioner ska styra oss och våra beteenden?

Helgens tips: Uppmärksamma dig själv. Ta reda på vad du egentligen vill med det du gör. Vilka konsekvenser vill du se uppfyllda? Om du förstår vad som styr dina mer eller mindre omedvetna handlingar kan du lättare styra själv än att låta situationerna och distraktionerna ta över kommandot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *