Kategorier
ansvar per appelqvist therese appelqvist

Personligt ansvar

Olika uttryck för hur vi personligen tar ansvar finns det nästan hur många som helst av. Dammsugaren och Teflonpannan är två väldigt vanliga figurer som vi möter dagligen. Inte minst därför att vi alla har drag av dem båda. Kan du se vilken?

Dammsugaren, eller ansvarsdammsugaren är som namnet antyder de personer som  i alla lägen suger åt sig andras ansvar. – ”Jag hjälper kollegan med hennes arbete som hon misskött fast jag är helt slut? Ingen match det fixar jag!” – ”Jag tar städningen efter att partnern haft fest med sina polare? Lätt!” – ”Jag sitter och lyssnar på vännens relationsdravel i timmar utan att få frågan om hur jag själv har det? Såklart jag vill!” Jag blir ofta bekräftad och känner att jag behövs när jag tar andras ansvar.

Teflonpannan är dammsugarens raka motsats. Som hos en teflonpanna rinner allt ansvar bara av henne eller honom och ingenting fastnar. –”Min mobil försvann på bussen men ditt svammel fick mig att glömma den!” – ”Den missade budgeten var mina kollegors verk för min plan var klockren!” – ”Det är alltid ostädat hemma för att min partner inte uppfyller sin del! På det ena eller andra sättet är det i teflonpannans värld ändå alltid någon annans fel.

Du känner säkert igen dig själv, någon på din arbetsplats eller rent av någon i din familj som använder någon av dessa sätt att ta ansvar.

Genom att förstå och utforska mer om hur vi agerar när vi tar ansvar kan vi mer medvetet välja hur vi vill agera.

Hur tar du personligt ansvar?

2 svar på ”Personligt ansvar”

Har varit mycket dammsugare, men faktiskt lyckats lära om så jag kanske mera är en dammvippa idag. Teflonpanna vet jag inte om jag någonsin skulle kunna bli

Tack Charlotte för att du delar med dig. Dammvippa ja då har man skalat av dammsugarbeteenden något. Festligt ord – dammvippa 🙂 Bara vetskapen om hur vi tar ansvar gör det lättare för oss att styra inifrån och påverka hur vi agerar. Har du något knep till dammsugargänget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *