Kategorier
autentisk personlig utveckling Självinsikt självkännedom

Självinsikt del 1 – distraktioner

Tidigare skrev jag ett inlägg om ”Känn dig själv” som handlar om betydelsen av att känna sig själv. Gå gärna in, läs det och dela vidare.

Grunden för allt vårt agerande börjar hos oss själva. Vi är ansvariga för våra handlingar, vilket i sig inte är någon ny insikt. Hört det förr? Ja det kan jag tänka mig att de flesta har. Men innerst inne vet vi ofta via den tunga vägen att det i vardagen faktiskt inte är lika enkelt att ha självinsikt i praktik som i teori. Med personligt ansvar för våra handlingar kommer ett stort behov av självinsikt. Syftet med det här och i några kommande inlägg i ämnet självinsikt är att belysa några olika sätt att se den. Kärnan i självinsikt är att den är grunden för autenticitet. Och för att kunna nå autenticitet behöver vi självinsikt.

Idag vill jag uppmärksamma oss på våra distraktioner som själ vår uppmärksamhet och leder oss bort från oss själva. Alla människor kan bli distraherade över saker som sker runt omkring dem. En del mer och andra mindre. Att utveckla en distans till det som sker kan vara önskvärt för att kunna ta ett personligt ansvar. Inte en kall distans där vi inte bryr oss utan en sund distans där vi kan agera inifrån oss själva och ta ansvar på ett så bra sätt som möjligt. Risken är annars att vi blir till ansvarsdammsugare som suger upp andras ansvar runt omkring oss. Det är alldeles för lätt hänt bara för att vi är bekväma och vill att det ska vara lugnt omkring oss.

Vad kan då en distraktion vara? Det kan handla om att vi sitter vid skrivbordet på jobbet. Plötsligt försvinner vi in i Facebook, SMS eller någon kul blogg eller nyhetssida. Tiden går, och plötsligt ska vi in på det där mötet och mer eller mindre oförberedda tar vi mötespärmen och går till mötet. Vi blev distraherade. Det kan ske i hemmet när vi umgås med våra nära och kära. Vi kanske är inne i något samtal när vi plötsligt ser något annat omkring oss som stjäl vår uppmärksamhet. Det kan vara papper på bordet eller att skorna står fel i hallen. Vi plockar i ordning samtidigt som vi blir mindre närvarande i samtalet. Vi blev distraherade.

Distraktioner handlar om att vi tappar vårt fokus när något eller någon pockar på vår uppmärksamhet. Vi glömmer att utföra det som vi tänkt och som ofta är viktigt för oss. Värst är det oftast efteråt när vi inser att vi varit ”svaga” och lagt tid på något som egentligen inte betyder någonting för oss. Självkritiken gör sig gällande och magkänslan är inte vad den borde vara.

Dagens tips; Ta reda på vad som distraherar dig.

Självinsikt är ett kapitel för sig. Vi tycker inte sällan att vi vet vad det handlar om men agerar inte alltid därefter.

2 svar på ”Självinsikt del 1 – distraktioner”

Tack Siv-Britt. 🙂 Ja det handlar mycket om närvaro och om självinsikt i ett. I slutändan handlar det för mig om sinnesro. Som är ett betydligt större begrepp med stort innehåll. Hör av dig om du ska blogga om liknande saker. Älskar få nya perspektiv på de här frågorna. Vi hörs mer!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *