Kategorier
personlig utveckling

Personligt engagemang och ansvar

Sitter på kontoret på Södra Larmgatan i Göteborg och blickar ut över stadstaken och domkyrkans torn. Väl nedsjunken i min röda favoritfåtölj funderar jag över mitt personliga engagemang och ansvar kopplat till mitt uppdrag med våra personliga autentiska ledarutvecklingsprogram. Idag har jag genomfört två program.

Med chef nummer två drog jag över 40 minuter, har aldrig hänt förut så därav min reflektion efteråt. Jag har ett starkt personligt engagemang i varje person jag möter och vill verkligen den personens utveckling.

I slutet av programmet idag insåg jag att vi inte hinner i mål tillräckligt bra utan att dra över. Så jag ställde frågan om det var okej att dra över tiden, och det var mer än okej, blev svaret. Jag var ansvarig för processen och att den höll sig inom tiden, men mitt personliga engagemang för att ta det en nivå till, bidrog till efterfrågan på mer tid. Riktigt eller inte?! Efteråt hade vi nått en ny dimension och vi var både mycket nöjda över vad som kommit fram.

Chefen kommenterade avslutningsvis och bad nästan om ursäkt för min skull att jag dragit över tiden. Jag sa;
”Det är mitt ansvar och vi gjorde upp om det. Det ledde dessutom till något positivt”.

Vi pratade vidare om ”ansvarsdammsugeri”. Hur vanligt är det inte att det personliga ansvaret blir alldeles för stort när vi samtidigt har ett stort personligt engagemang. Att vi dammsuger upp andras ansvar och till och med ursäktar oss för det som andra har ansvaret över. Hrm…uttryckte vi båda.

Vår konklusionen blev att låta ansvaret ligga hos den som har det. Vi bestämde oss för att uppmärksamma vem som har ansvaret i olika situationer framöver och låta den personen ha det.

Mitt personliga engagemang påverkar mitt sätt att ta ansvar och min vilja till det.

Min lärdom idag blir att verkligen uppmärksamma ansvarsbiten så att jag inte tar någon annans ansvar eller någon annan tar mitt, som höll på att ske idag. Då ramlar jag i en gammal grop och där vill jag inte vara. Idag blev det inte så på grund av vår öppenhet men det blev en påminnelse.

Dagens tips:

Uppmärksamma när du tar ansvar och om det är ditt.

20111011-053021.jpg
Bild tagen just nu på kontoret. Min röda favorit fåtölj där jag trivs mycket bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *