Kategorier
Kategorier

Hur man får tid över till allt man älskar

Det är ingen tvekan. Vissa stunder i livet värderar vi högre än andra. Så varför ibland välja bort dem?
Det är ingen tvekan. Vissa stunder i livet värderar vi högre än andra. Så varför ibland välja bort dem?

Ähh.. vill ju men har inte tid…

Att sann och oförfalskad livskvalitet har att göra med vad vi väljer att lägga vår tid på är en av livets enklare sanningar. Och tiden i sin tur, och som klyschan säger, ja vart tar den vägen?

Var det förresten länge sedan du själv tvingades välja bort något som du hellre ville göra än det du till slut la din tid på?
Nänä kunde tänka mig det. Men du är i gott sällskap.
Vi är många härute som då och då har små mellandagar av ineffektivitet.

Så vad beror det egentligen på att vi har dagar som vi kunde fått ut mera av? För de flesta av oss har hundratals saker att välja mellan under en vanlig dag. Så här kommer vi till kärnans problem. Känslan av att inte ha gjort något vettigt kommer inte av att vi inte gjort något. Den kommer av att vi har valt fel.

Skrev i våras ett inlägg om att ta vara på sin tid. Länkade där även till ett riktigt bra föredrag om time management med den döende tidsgurun Randy Pausch. I sitt anförande använder sig Pausch bland annat av Stephen Coveys berömda ta-vara-på-din tid-kvadrant.

Själv påmindes jag om kvadranten häromdagen när jag insåg att jag helt enkelt hade problem att välja mellan allt jag hade på bordet. Då tog jag hjälp av Coveys kvadrant som hjälper oss att se det som är viktigt för just oss. Finnessen är att den är så sanslöst enkel. Och enkelhet är ju ett gångbart koncept vare sig det gäller popmusik eller husmanskost. Så varför inte inom personlig utveckling.

Så eftersom kvadranten i mitt tycke faktiskt fungerar så ska vi i det här inlägget titta lite närmare på den. Döm sedan själv om det är något för dig.

Stephen Covey Sr. Hans kvadrant är lysande i all sin enkelhet. Han omkom dessvärre i en trafikolycka 2012.
Stephen Covey Sr. Hans kvadrant är lysande i all sin enkelhet. Han omkom dessvärre i en trafikolycka 2012.

Kvadranten är förstås inget svar på meningen med livet. Men sant är. För att ge oss själva möjligheten att leva ett så rikt och autentiskt liv som möjligt så behöver vi frigöra så mycket tid vi kan för att vara i det vi älskar. Så ur den aspekten tjänar management gurun Covey som en förebild. Men naturligtvis är kvadranten applicerbar exempelvis på jobbet. I allra högsta grad faktiskt.

Men nog snackat, nu skrider vi till verket. Som du ser på illustrationen nedan så består allt vi ställs inför enligt Covey av kvadrantens fyra olika områden. Enligt teorin så gör vi människor förstås helst saker i kvadrant 1. Här finner vi självklarheter som att betala räkningar och att gå upp ur sängen när klockan ringer. Så vilken normalt funtad människa vill då röra sig ner mot kvadrant 4? i den finner vi saker som att prata med telefonförsäljare och annat bjäfs som vi verkligen inte behöver eller vill ha. Men vart många av oss allt som oftast hamnar utan att vi märker det är i kvadrant 3.

Den här kvadranten är i mitt tycke världens bästa app utan att vara en app. Prioritera rätt och spara den med din iphone eller android. Lägg den som en låst bakgrundsbild. Bra påminnelse om din egen time managament.
Den här kvadranten är i mitt tycke en riktigt bra app utan att vara en app. Prioritera rätt och spara den med din iphone eller android. Lägg den som en låst bakgrundsbild. Bra påminnelse om din egen time management.

Alltså saker som är brådskande men kanske inte för oss själva. Här hittar du ofta saker där dina egna viktiga projekt inte spelar huvudrollen. Till exempel att hjälpa en kompis att flytta, eller att sitta och lyssna på detaljer som gav upphov till just kompisens separation och flytt. Kvadrant 2 handlar om saker som visst är viktiga men kanske inte just nu. Det är till exempel viktigt för mig att slutföra bokprojektet som jag jobbat med ett tag nu. Fast det är heller ingen katastrof om jag låter det ligga ett tag till. Det är också viktigt för mig att tvätta bilen, men heller ingen katastrof om den är lite dammig. Och så vidare.

Hela idén med kvadranten är alltså att vi i högre grad ska flytta vårt fokus från allt som är brådskande mot det som är VIKTIGT. Det är då vi känner att vi gör meningsfulla saker som för oss framåt.

Stephen Coveys kvadrantövning i fri tolkning och fem steg

A. Sätt dig gärna bekvämt för dig själv. Kanske med kopp kaffe eller annan valfri förfriskning. Utrusta dig sedan med ett block med vanliga post-it lappar och en vettig kulspetspenna. Använd en lapp åt gången och skriv ner saker som du MÅSTE göra. Gå sedan vidare och skriv ner allt du PLANERAR att göra. Sedan skriver du ner allt du VILL göra. Och sist men inte minst allt som du DRÖMMER om att göra. Absolut ärlighet i den här övningen är en dygd. Räkna med att du kommer upp i minst mellan 15-40 gula lappar. Kanske fler.

B. Nu kommer det enkla. Sortera nu dina lappar i två separata högar. En för allt som måste göras NU. Den andra för allt som kan VÄNTA. Ingen pardon. Var ärlig även här.

C. Nu är det dags att gå igenom dina två högar. Nu ska du av dem skapa två nya. En med det som är VIKTIGT och en INTE VIKTIGT. De fyra högar du nu har ska nu passa in i de fyra fälten i illustrationen av kvadranten.

D. Nu ska du fatta ett beslut om vad du ska göra med dina två högar som INTE ÄR VIKTIGA. Ska vi lyssna på framlidne Covey så ska du här helst göra dig av med dem. Själv tycker jag att det funkar om man frågar sig själv om det finns någon möjlighet att uppgradera någon kär lapp. I mitt eget fall så får jag nog begrunda mitt bokprojekt och göra det klart bums. Alternativet att släppa det helt skrämmer. Men är det viktigt är det bara att sätta igång! 🙂

E. Nu är rensningen klar. Du ser klart och tydligt framför dig vad som är viktigt. Nu är det upp till dig själv och din egen självdisciplin om du har the guts att välja att förkasta allt som INTE är viktigt. För om det inte är viktigt. Varför då göra det överhuvudtaget?

Överkurs

Gillar du managementlitteratur kan du förstås köpa Stephen Coveys bok i valfri nätbokhandel. Att leva och verka till 100% eller De 7 goda vanorna. Rekommenderas!

Lycka till med de viktiga sakerna i livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *