Självkontrollens bästa verktyg

Brödsmulor eller en bortglömd hatt på tandkrämstuben? Vilka är dina triggers?
Brödsmulor eller en bortglömd hatt på tandkrämstuben? Vilka är dina triggers?

Aaaarghh… diskbänken är full av brödsmulor och klibbiga smörkluttar. INGEN här hemma fattar visst att äcklet på bänken inte trollar bort sig självt!?!? Jag har ju sagt till! Vet inte huuur många gånger. Nä nu är det dags för ett kvartssamtal med berörda köksanvändare.. aaaarghhh!!!

Såna här reaktioner i vardagen känner du säkert igen. Små små egentligen obetydliga saker som får igång oss. Men gång på gång går vi i fällan och tar med oss den dåliga energin in i andra sammanhang. Men nu till de goda nyheterna. Vi är inte hjälplösa offer och allt är inte andras fel. Allt handlar förstås om vår kära och högt älskade självkontroll.

Vi kan lära oss att undvika att förlora självkontrollen genom att lära våra hjärnor nya sätt att reagera. Det säger både forskningen om självkontroll och vårt eget sunda förnuft. Genom att lämna gamla reaktioner som i sina sämsta fall både är ineffektiva och ibland faktiskt rent skadliga kan vi utveckla dessa färdigheter. Det börjar med att först förstå vad som utlöser våra reaktioner. Det är självkontrollens främsta verktyg.

En till synes banal situation kan få igång oss. Men vad kan vi själva göra när vi känner att vi håller på att trilla dit?
En till synes banal situation kan få igång oss. Men vad kan vi själva göra när vi känner att vi håller på att trilla dit? Paul Newmans roll i filmen Sweet bird of youth hade massor av triggers att hålla reda på.

Det som på ren svenska får igång oss är allt som berör oss. Vissa berörs inte av brödsmulor på diskbänken. Andra går in i en mindre livskris. Knyckte någon på jobbet din favoritfikakopp? Inga problem för en del. Start av tredje världskriget för andra. Och så där håller det på. Alla har dem. Men olika triggers kan verkligen skilja sig åt från person till person. En stor fördel för varje triggertyngd människa är därför förstås att känna igen sina egna triggers.

Så hur kan vi känna igen våra triggers (det som utlöser våra starka reaktioner)? 

Var och en av oss har specifika triggers som orsakar våra reaktioner när vi svarar an känslomässigt och instinktivt. Detta sker när den känslomässiga delen av hjärnan (amygdala) tar över och vi förlorar kontakten med den tänkande logiska delen av hjärnan (neocortex).

De vanligaste triggers har olika orsaker. De kan bestå av:

  • Prestationsbehov: Vår strävan att få saker gjorda, tävla med andra, att arbeta för att en hög standard
  • Inflytandebehov: Behov av att kontrollera, övertyga, eller leda andra
  • Tillhörighetsbehov: Längtan efter att utveckla relationer, få vänner, undvika konflikter
  • Viktiga värden: När situationen inte innehåller sanning, ärlighet, kompetens, intelligens
  • Omedvetna minnen: såsom negativa minnen av vissa typer av människor eller specifika situationer
  • Hotande situationer mot vårt välbefinnande, position, status eller som negativ feedback, förändringar på jobbet

När du tittar på punkterna ovan. Kan du koppla någon av dina egna kända triggers till dem? Till exempel om du har en stark vilja att alltid vara omtyckt och regelmässigt duckar för olika konflikter. Nåväl, nu är det dags att du tittar närmare på dem!

Lär känna dina triggers övning

Tänk på ett tillfälle, en viss miljö, eller särskild situation som utlöst en stark reaktion. Tänk på att ilska kan vara både extrovert och introvert. Att skrika rakt ut är en reaktion. Att isolera reaktionen inombords och gå in i isande tystnad är en annan. Vi har helt enkelt olika reaktionsmönster i våra känslouttryck.

Lista nu vad du tror är din absolut vanligaste trigger. Den som du drabbas av allra oftast. Fundera sedan över följande fem punkter.

  1. Vad var det som var den utlösande faktorn i denna situation?
  2. Reflektera över dig själv precis innan din starka känslomässiga reaktion. Insikt?
  3. Kan du känna igen denna trigger i andra situationer?
  4. Vilket behov, omedvetet minne eller hotande situation tror du att denna trigger syftar till?
  5. Hur kan du känna igen den i framtiden?

Vår egen bästa medicin mot ovälkomna triggers är vår egen medvetenhet om varför de utlöser våra känslor och beteenden. Det är då vi kan lära av våra svar och reagera nytt. För att lära våra hjärnor att reagera nytt innan triggern har bjudit upp till dans så kan vi använda oss av denna enkla fyrstegsraket:

  1. Räkna till 10
  2. Ta ett djupt andetag
  3. Lugna ner oss på vårt sätt
  4. Distrahera oss själva för att skapa distans

Du kommer säkert på fler saker som du kan använda för att ta kontrollen över dina triggers. Lycka till!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *