Kategorier
autentisk personlig utveckling Självinsikt

Är du en dammsugare eller teflonpanna?

Detta med att ta personligt ansvar är bland våra största utmaningar. Hur mycket ansvar vi tar för oss själva påverkar om vi är lyckliga, om vi lever det liv vi vill, om vi äter den mat vi vill, och om vi umgås med de människor vi vill. Ja allt du kan tänka dig.  Ett välkänt faktum när det gäller eget ansvar är att det är svårare att styra sig själv i den riktning man innerst inne vill om man istället väljer att frossa i andras ansvar. Samma sak är det i den andra änden om du välvilligt låter andra ta de ansvar som är dina.

När det gäller hur vi personligen tar ansvar kan man säga att det finns två tydliga sätt/profiler, dammsugaren och teflonpannan. Vi har alla drag av båda. Ibland åt det ena hållet och ibland mer åt det andra. Du känner säkert igen dig själv eller någon på din arbetsplats eller rent av i din familj som använder någon av dessa sätt att ta ansvar. Två tydliga ytterligheter! Vem är du? Hur mycket ansvar tar du?

Dammsugaren, eller ansvarsdammsugaren är som namnet antyder de personer som  i alla lägen suger åt sig andras ansvar. – ”Jag hjälper kollegan med hennes arbete som hon misskött fast jag är helt slut? Ingen match det fixar jag!” – ”Jag tar städningen efter att partnern haft fest med sina polare? Lätt!” – ”Jag sitter och lyssnar på vännens relationsdravel i timmar utan att få frågan om hur jag själv har det? Såklart jag vill!” Jag blir ofta bekräftad och känner att jag behövs när jag tar andras ansvar.

Teflonpannan är dammsugarens raka motsats. Som hos en teflonpanna rinner allt ansvar bara av henne eller honom och ingenting fastnar. –”Min mobil försvann på bussen men ditt svammel fick mig att glömma den!””Den missade budgeten var mina kollegors verk för min plan var klockren!” – ”Det är alltid ostädat hemma för att min partner inte uppfyller sin del! På det ena eller andra sättet är det i teflonpannans värld ändå alltid någon annans fel.

Exempel på att ta personligt ansvar kan handla om att;

  • inte ge skuld till andra i en konflikt utan att stå för sin åsikt
  • inte falla för vardagliga frestelser som att äta chips när du föresatt dig att äta sunt
  • du bestämt dig för att ta ansvar för att budgeten är klar i tid och att du också slutför vad du bestämt
Dagens tips: Ställ dig frågorna;
  1. Vem av dessa profiler/ olika sätt att hantera ansvar känner du igen dig i?
  2. Tänk på en situation när du tog personligt ansvar, vad och hur gjorde du?
  3. Hur påverkade det dig själv? Andra?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *