Kategorier
Livsåskådning

Att vara autentisk

Sitter på Etnografiska i Stockholm med en underbar miljö runt mig, solen som gassar in genom fönstrerna och ett nyss avslutat möte med en samverkanspartner. Frågorna som vi berörde handlade om att vara autentisk som ledare.

När mannen går funderar jag igen på vad det egentligen innebär att vara autentisk som människa.

Jag drar upp boken om Authentic Leadership ur väskan. Nyfiken på att hitta forskarnas sätt att se på autenticitet.

Enligt forskningen innebär att vara autentisk att vara sann mot sig själv. Att vara oautentisk handlar om att bedra sig själv.

Att gömma sig inte bara för andra utan också för sig själv. Gömma sina sanna tankar, vara falsk och säga saker som andra vill höra, mer än säga det man själv verkligen vill.

Så här uttalar sig forskare på andra sidan Atlanten.

Jag går till mig själv och inser igen varför jag väljer att fokusera på autenticitet.

Autentisk utveckling är superviktigt, för både mig själv och andra.

Dagens tips:
Va’ sann mot dig själv!

20110923-033617.jpg
Bild tagen på Etnografiskas café just nu.

Ett svar på ”Att vara autentisk”

Exakt! Är man sann mot sig själv är man också sann mot andra. Att vara autentisk och sann mot sig själv är viktigt, och då inte bara i egenskap av ledare av olika slag. Tyvärr så kan man dagligen se exmpel på att människor inte är autentiska, utan i många fall beter sig som flockdjur.
Alla människor borde då och då stanna upp och ta sig en funderare på ”om jag verkligen tycker så här”, kan jag stå för det här, är det här mitt sanna jag? Människan är det djur som är lättast att påverka och hon gör gärna avkall på sin inre övertygelse till förmån för vad den stora massan tycker för att inte behöva ta sitt personliga ansvar och skilja sig från mängden.
Utan att bli för ”politisk” så är det bästa botemedlet mot åsiktsstyrning, i både stort och smått att lära känna sig själv, att verkligen fråga sig vad är mitt autentiska jag.
En autentisk människa med en diplomatisk ådra löser de flesta relationsproblem.

Usch nu blev jag långrandig igen! ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *