Kategorier
autentisk ego therese appelqvist

Uppmärksamma egot

För många år sedan hade jag en bil som jag kallade Silvie. En silverfärgad mellan bil. Hon var ingen märkvärdig bil men med henne hade jag, familjen och vännerna mycket roligt och många turer till havet och naturen förknippades hon med. Den där bilen betydde mycket för mig just då i livet och jag kommer ihåg att jag grät en tår när jag sålde henne. Jag kände att något saknades när hon väl var såld för jag hade identifierat mig med henne och våra upplevelser.

Vad betyder då att identifiera sig med något (som är en av egots alla påhitt)?

Identifikation betyder på latin; idem=lika facere=att göra.

Det handlar om att göra lika, att koppla samman t ex bilen med mig och mitt. Att göra den till en del av min identitet. Att utse saker som att de tillhör mig, den är min, det är mitt etc gör att vi förstärker vår identitet. Precis som egot vill. Vi blir en del av något och när vi då skiljs från det känns det som att vi skiljs från en del av oss själva.

Ett tydligt exempel på det är när vi är små och gråter när vi skiljs från våra leksaker. Sen fortsätter vi att känna saknad efter saker vi kopplat samman med vår identitet. Vi identifierar oss med olika saker och det beror på våra erfarenheter, den miljö vi växt upp i och den samhälleliga kulturen m.m.

Ironiskt nog försöker vi att finna oss själva i det vi identifierar oss med. Det kan vara i saker och/eller upplevelser m.m. Att äga en Harley Davidson, alltid resa till Manhattan och shoppa i juletider, att ha ett fint nyrenoverat hus etc. Det kan slutligen göra att vi förlorar oss i sakerna, upplevelserna eller våra föreställningar och vara helt uppslukade av egot.

Hur lätt är det då inte att sluta uppmärksamma vad som sker i sinnet och dras med i egots outtröttliga tro på att vi inte hör ihop utan är delade och att vi ska bevaka våra egna intressen och hålla oss till våra vanor.

Idag vill jag uppmärksamma egot för att mindre fångas av jag, mig, mitt och mina.

Dagens affirmation;

Idag uppmärksammar jag mitt ego #autentisk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *