Kategorier
autentisk Kategorier Självinsikt självkännedom

Självinsikt 5 – medvetna val

Detta med att fatta medvetna val har blivit lite av ett modeuttryck som vi vräker ur oss som en form av synonym för om vi verkligen tänkt efter innan vi gjort eller ska göra något.

Litet oförtjänt kan jag tycka. För de riktigt medvetna valen kan vi bara fatta på basis av oss själva och vad vi känner är rätt för just oss.

Vad vill jag då säga med det här? Jo. Ibland väljer vi inte våra viktiga beslut själva även om vi gärna vill tro det. Inte sällan är det andra faktorer som ligger och påverkar våra val någonstans i bakhuvudet. Är det våra rädslor att inte passa in som gör att vi t ex. vill byta ut perfekt fungerande saker som bilar, möbler och andra trendkänsliga konsumtionsvaror? Eller är det rent av våra vänners verk? Ska vi även ge dem delcredit för att vi bor i samma område, semestrar på samma ställe och grillar samma sorts flintastek? Min erfarenhet är att det kan vi förstås inte veta men vi kan ana det. Efter att vi fattat ett beslut vet vi någonstans, djupt inom oss själva om det var fullt medvetet eller saltat och kryddat av en nypa utifrånstyrning.

Innerst inne vet vi tack och lov också mycket väl när vi själva styr och när vi inte gör det. När vi kan ställa oss framför spegeln och säga:

”Jag vill detta. Jag styr mitt liv inifrån. Därför tar jag helt och fullt ansvar för de val jag gör inför mig själv.”

Medvetna val är enligt mig små och stora beslut som fattas på en inre nivå där beslutet harmonierar med mina värden, mitt syfte och där min självkänsla alltid står fast och solid eftersom beslutet är i linje med mig själv.

Små och stora val ja. Medvetna val kan vara både banala och livsavgörande. Tänk efter när du senast gjorde ett medvetet val. Det kan handla om allt från dina matinköp, till vad du valde att se eller inte se på tv. Det kan ha varit större saker som val av bostad eller utbildning. Vi kan lära oss mycket av våra tidigare val.

Min lärdom är att alltid vara uppmärksam i de val jag ställs inför.

Tänk efter när du själv senast gjorde ett medvetet val som påverkade dig positivt. Vad kan du dra för lärdom av det?

Ett svar på ”Självinsikt 5 – medvetna val”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *