Kategorier
Kärlek

Kärlek framför kontroll

En klassisk skräckscen i i kontrollens och gripandets värld.
En klassisk skräckscen i i kontrollens och gripandets värld.

Jag vill ha det på mitt sätt. Därför höjer jag rösten mot mer bestämdhet. Dessutom blir jag successivt så där idogt ihärdig som jag kan bli när min egen vilja blir särskilt viktig. Föremålet för min argumentation var min man. Det var nog lite smått jobbigt för honom. Så efter en stund valde han att hissa vit flagg. Därpå valde han istället trapporna ned i källaren för att istället ägna sig åt praktiska göromål i mysig och lugn ensamhet. När dessa tillfällen inträffar kallar han mig ibland för fru Gripqvist. Heter ju Appelqvist. Hrm! Gillar mer mitt vanliga namn. 🙂

Gripandet, eller när jag vill ha kontroll,  är något som jag är fullt medveten om när det sker. Något jag verkligen avskyr. Kanske värre när man till och med kan uppfatta vad som sker? När kontrollen ger sig tillkänna känner jag  mig alldeles fastlåst. Vad som utspelade sig den här dagen var inge exceptionellt mer än att jag helt kom ur flödet för att sen hitta tillbaka till det igen.

För att återknyta till inledningen så kom Per sedermera upp från källaren igen.  Alldeles svart i ansiktet och på resten av kläderna för den delen. De praktiska göromålen hade inneburit att sota Ekegårdens panna. En sådan där ni vet vecko-städning då hela systemet ska slås av, temperaturen ska ned och allt sot ska ut. Sen ska hela systemet på igen. Kämpigt är bara förnamnet. När jag nu såg på honom och tänkte på hur han gör saker helt utan att klaga hände något. Det började lätta.  Väl hemma efter de två kilometer hem gjorde jag något helt annorlunda när jag skulle laga mat. Jag tog tag i den inköpta kycklingen, skar av skinnet och tillredde den utan motstånd. Till saken hör då att jag är vegetarian och inte tillrett en kyckling på jag vet inte hur många år. Sa lite smått förlåt och lagade färdigt maten. Vad som då hände var att hela jag började känna mig bättre tillmods ju längre tiden gick. Bortblåst var den kontroll som innan plågat mig. Det som förändrade hela mitt tillstånd var kärleken som kom av att tjäna. Jag ville verkligen att Per skulle kunna sätta sig, slappna av och serveras mat som han gillar.

Jag tänker att när vi tjänar andra, tänker, känner och agerar till deras förmån flyttas vårt fokus till den vi tjänar. Det som också händer då är att vi säger nej till vårt ego som smickrande lockar oss att tro att ensam är stark.

Så när missnöjet tränger sig på nästa gång och sinnet vill ha mer kontroll – då kan jag fokusera om och välja kärlek i relationen genom att tjäna. Det är ett sätt för att skingra kontrollen, sätta kärleken framför kontrollen. Det finns massor av andra sätt. Men kärleken är störst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *