Kategorier
andlighet meningsfullhet

Ett meningsfullt liv

Vi tillför själva meningen med vårt liv. En morgonstund på bryggan, kanske ett dopp kan vara ett sätt.
Vi tillför själva meningen med vårt liv. En morgonstund på bryggan, kanske ett dopp kan vara ett sätt.

Vi lever i ett sekulariserat land där religionen på många sätt tappat fotfästet och de egna andliga lärorna breder ut sig. I detta tomrum av tillhörighet blir många oroliga och söker ett mer meningsfullt liv. I alla fall om vi får lyssna till Aftonbladets reporter Åsa Erlandson som skriver om hur vi tillför meningsfulla saker i livet när vi är oroliga. Vi söker ett inre lugn och en helhet i människan. För önskan om en högre mening finns kvar. Läs artikeln här.

När denna önskan finns där och vi inte riktigt hittar vår väg i livet eller vet vad det är vi egentligen vill kan det uttrycka sig som oro i vardagen. Kanske oro över ekonomin för få allt att gå ihop, oro för att inte kunna erbjuda barnen det bästa, oron för att någonting annat är bättre o.s.v. Nyligen kom jag över en spännande forskningsrapport om meningsfullhet och lycka.

Den visar att oro är kopplat till lägre känsla av lycka och högre nivåer av meningsfullhet. Personer med ett mycket meningsfullt liv oroar sig mer och har mer stress än personer med ett mindre meningsfullt liv. Detta skriver Baumeister, Vohs, Aaker, Garbinsky i deras rapport. Läs mer, här. 

Vi behöver ta oss tid att ställa de viktiga frågorna i livet och vänta in svaren. Att hitta vår egen syn på meningsfullhet och lycka. Ofta kan själva investeringen i oss själva och att ha egen tid minska vår oro och skänka meningsfullhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *