Kategorier
inifrånstyrning

Sinnenas mode

Nu efter många om och men är det definitivt. Det är äntligen vår! Här och nu börjar också allt fler kika in i garderoben och välja de där lättare kläderna man sett fram emot att använda så länge. Så även jag! Överallt ser vi fräscha människor i färger och solglasögon. Bussar och spårvagnar är rena modevisningarna.

Snyggt! Eller?

Våren och våra kläder är också en påminnelse om hur våra sinnen styr vad vi tycker är snyggt. För det är föränderligt. Vi påverkas av en mängd saker när vi bedömer vad som är fint och inte. Allra mest är det omgivningen och media som styr oss. De bilder vi bär på inombords är våra egna föreställningar om vad som är sant. De styr vad vi tycker är snyggt. När vi ett år tycker att jeans och pumps är det hetaste som finns, tycker vi ett annat år att det ser ut som rena stenåldern.

En påminnelse om detta är den gamla reklambilden från sextiotalet. ”Om du vill vara populär har du inte råd att vara smal”. Det är alltså en annons där den för tiden kände skådespelerskan gör reklam för ett medel för att bli tjock… Allt för att undvika benighet… Parollen är ”Undvik jobbiga sockerdieter”… Kul tycker jag, och ett bland många bevis på att det vi tycker är snyggt är en följd av hur lättpåverkade vi är eller utifrånstyrda. Hur sinnet många gånger styrs av samhällets modesignaler. De ger tydliga avtryck i våra sinnen. Antingen från oss själva och våra vanor, hur vi brukar klä oss eller vilka affärer vi oftast går till eller av andra… hur vi bör se ut för att passa in.

Dagens tips:

Ifrågasätt hur du väljer de kläder du har på dig.

  1. Vad tycker du är snyggt egentligen?
  2. Klär du dig efter det?
  3. Hur mycket styrs du av modet? Svara med en siffra från 1-10 (1 lågt värde och 10 högt värde).
  4. Vem har sytt kläderna? Betyder det något?
  5. När du köpte de kläder du har på dig nu, hur skedde det?
  6. Hur klär du dig helst?

Svaren signalerar hur mycket du styrs utifrån respektive inifrån i dina klädval. Om du gjort ett medvetet val eller inte

Önskar er en underbar och färgrik vår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *