Kategorier
Allmänt

Den mentala videon

Ibland kommer stressen över oss. Vi är sena för att vi ska hämta barn eller oroar oss för att inte komma i tid till det där viktiga mötet. Just där och då i kön på Ica. Det pirrar i benen. Det måste gå snabbt. Vi ber och hoppas på att inget ska stoppa upp kön så att vi kan stressa vidare. Men just då när vi oroar oss som mest sker det. Personen framför dig famlar med rabattkuponger, han eller hon frågar om extrapriser och vill veta mera om kundklubben. Varför just nu?? Jag har ju bråttom… Lärdomen är alltid densamma.

När vi griper efter, t ex att komma i tid, blir vi fokuserade på enbart oss själva. Vår värld blir liten och skygglapparna kommer på. Vi ser inte de runtomkring oss, utan vårt fokus är på oss själva. Rabattkupongen eller kundklubben irriterar oss. De hindrar oss.

Den mentala videon spelar upp, gång på gång hur vi t ex misslyckas på det viktiga mötet om vi kommer försent. Mötet har ännu inte börjat och vi oroar oss för något som ännu inte har hänt.

Vad handlar stress om för mig. Jo främst två saker:

  1. Begränsat seende, vi ser bara oss själva och det vi är inriktade på.
  2. Påhittade framtida scenarion. Vi oroar oss för saker som ännu inte inträffat. Mötet behöver inte alls få det utfall som vi målar upp och som vi håller på att skapa.

Dagens tänkvärda:

  1. Vid stress, se andra och stressen minskar.
  2. Påminn dig om de föreställda bilderna och andas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *