Kategorier
visdom

Om livskonsten att leva i förändringstider

Det är en livskonst att leva i förändring.
Det är en livskonst att leva i förändring. Ett knep är att man inte ska be livet vara på ett visst sätt utan lära sig av det liv man har.

”Mitt liv är en enda röra och allt verkar hända på en och samma gång.”

” Nu har det hänt igen. Mannen och jag har bråkat och jag vet inte hur vi ska överleva ännu en gång.”

” På jobbet har det kommit en ny chef och jag förstår inte hur vi ska klara situationen nu.”

Dessa exempel visar på ovisshet som finns i vardagssituationer. Förändring sker ständigt. Det finns inget som sker utan att förändringens flod brusar fram. Vi är alla närvarande i den och hur vi väljer att agera i ”strömmen” påverkar vår känsla av kontroll, trygghet och lugn. Antingen  flyter vi med strömmen och har tillit till det som sker eller simmar vi motströms och kämpar emot det som sker …  kanske kämpar vi mot det som ändå skulle ha skett men som nu bara tar längre tid. Vi gör olika beroende på situation.

Om vi som i ovanstående exempel fortsätter känna oss som offer i ett ständigt livskaos, fortsätter att antingen bråka med vår man eller tänka på hur jobbigt vi har det eller lägger all vår uppmärksamhet på att värdera chefens agerande, då simmar vi motströms i förändringens flod och kämpar emot.

Finns det något knep för att vara lugn när det stormar av förändringar runt omkring en?

Elizabeth Lesser skriver i boken Fenixprocessen om olika andliga ledare som beskriver hur vi kan möta dessa situationer av förändring. En av dem var Chogyam Trungpa som ansåg att man inte ska be livet vara på ett visst sätt utan lära sig av det liv man har. Han menar att vardagliga händelser är budskap om verkligheten. De ger en beskrivning av vad som varit och vad som ska ske härnäst. Slåss inte mot verkligheten, säger han. Bygg inga försvarsmurar. Läs verkligheten som om du läser tidningen. Läs om ditt liv och om hur det är att vara du. När du gör det finner du massor av information om hur du ska göra och hur du inte ska göra för att livet ska fungera. Han fortsätter med att när vi agerar för att åstadkomma något uppstår ett resultat, antingen en framgång eller ett misslyckande och av det kan vi lära. Genom den vissheten kan vi vara trygga, vi får nästan omedelbar information som handlar om verkligheten och inte om hur vi vill att den ska vara. Det är ett av knepen för att vara lugn i förändringstider.

Det ligger något i det. Ovissheten härstammar ofta från oron över en situation. Att vi inte kan kontrollera det som sker eller att situationen inte är som vi vill att den ska vara. Något händer som vi inte vill ska hända. Vi vet inte helt enkelt hur vi ska göra för att det ska bli annorlunda. Då kan vi fastna i motståndet.

Livskonsten att leva i förändringstider är att sluta kämpa emot, att öppna oss för det som sker på riktigt. Att tolka det riktiga budskapet. Svaren på det som stör oss finns redan inbakat i problemets kärna. Vi får alltid ett budskap och i det kan vi vara lugna.

Intresserad av att testa på en egen situation?

Välj en situation som du tycker är jobbig. Sätt dig tillrätta i sköna fåtöljen och läs om din verklighet som om du skulle läsa en tidning. Vilka budskap får du till dig?

En stor livskonst är att lära sig att leva i förändringstider.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *