Kategorier
boktipset

Om sjuttiotalets boktips och en amerikan som skriver om motivation

danpink-bookNi na ni ninna ni nanni nani na…

Ja ni som är tillräckligt gamla kommer  säkert ihåg ”boktipset” på Sveriges Television. Stefan Mählqvist hette han, det namnet kom jag ihåg utan att gooogla 🙂 Stefan satt uppkrupen i någon slags grotesk fåtölj. Såg den ut som en hand? Varje boktips som plågade oss barn i några minuter avlutades med att Stefan läste upp bokens titel under vinjetten av en mungiga. Ujuj mer sjuttiotal än så blir det inte. Så vad är mytomspunna vilse i pannkakan jämfört med boktipset?

Näväl, nu ska jag bli lite allvarlig. Poängen med min nostalgiska tillbakablick är att jag vill rekommendera en egen bok. Nämligen amerikanen Dan Pinks eminenta ”Drivkraft”.

Dan sätter fingret på den givna slutsatsen att människor och medarbetare motiveras av just det… olika saker. Förr, i de gamla industrisamhällena var arbetsuppgifterna monotona och det funkade alldeles utmärkt att byta hårdare arbete mot mera pengar. Nuförtiden är skillnaden att en väldigt stor del av den arbetande befolkningen jobbar med olika typer av skapande arbeten där de måste självmotivera sig. Eller är det så att motivation egentligen inte alls kan komma utifrån? Pink kommer med stöd av forskning fram till att bonusar och belöningar tvärtom kan ta ner våra drivkrafter. I själva verket motiveras vi av andra saker som att använda vår kreativitet. Läs denna bok om du behöver tips eller ideér för hur du ska motivera dig själv och andra. Betyg? Ok då, tycker att denna bok är värd fyra PPPP av fem möjliga. I alla fall inom sin genre.

Någon som läst den? Kommentera gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *