Kategorier
Jobb

Ung och driven medarbetare

Nu haft möte med en ung beteendevetare som precis i dagarna avslutar sin magister examen. Hon hittade oss via google och sökte anställning hos oss. Hon var ännu inte redo för att starta eget och sökte ett jobb som innehöll coaching och grupputveckling. Hon har flera kvaliteter med saknar erfarenheten.

 

Det slår mig att dessa unga och drivna nyutexaminerade har svårt att få anställning hos etablerade konsultföretag på grund av sin unga ålder och begränsade erfarenhet. Oavsett drivkraft och målmedvetenhet.

Det gillar inte jag egentligen. Nu anställer inte vi utan jobbar med samverkanspartners gällande våra koncept och events men om vi hade gjort det hade jag då velat anställa henne? Hrm…tveksamt både ja och nej. Ja för hennes drivkraft och målmedvetenhet. Nej för hennes ålder, eller egentligen brist på längre erfarenhet. Kommer på mig med att tycka att det är diskriminerande, för hur ska man i så fall få erfarenhet. Vi behöver alla börja någonstans. Själv började jag i folkbildningen dagen efter min examen och tillägnade mig min första jobberfarenhet där.

Jag kommer också ihåg ett samtal med min syster om när hon började i socialtjänsten som nyutexad socialpedagog. Hon berättade att innan man kunde få en tjänst där som man ville ha, så var man tvungen att arbeta i 10 år för att överhuvudtaget kvalificera sig. Alla verksamheter har sina specifika kulturer för rekrytering. Att bli fast anställd och samtidigt få ett jobb som man brinner för verkar som en dålig ekvation att få ihop i unga år.

Kanske är det så att dagens unga nyutexade behöver en F-skattesedel i handen för att bli intressanta på arbetsmarknaden?  

Några tankar på fredagen. Nu längtar jag ut i solen, ska ta på mig flipp floppen, åka spårvagnen mot saltholmen, öarna och vattnet.

Önskar er en fin helg med massa bad och sommarkänslor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *