Kategorier
Livsåskådning

Tacka

Att vidga mitt perspektiv.

Att se och uppskatta det som jag många gånger ser som självklarheter runt mig.

Det som jag använder mig av utan att reflektera över t ex telefonen, diskmaskinen, vägar, byggnader, spårvagnar etc.

Att ta av skygglapparna och verkligen se och uppskatta det andra människor skapat som jag använder mig av.


Att ha ett vidgat perspektiv och tacka för andras vänlighet.

20110909-102603.jpg

Bild tagen inne i S:t Clemens ruin under vår bröllopsfest i somras. Jag tackar för att människor byggt denna kyrka och detta rum som vi kunde använda flera hundra år senare. Vi hade en fantastisk bröllopsstund här med våra gäster.

2 svar på ”Tacka”

Generellt sett kan man säga att allt som människan byggt upp har hon åstadkommit av egoistiska skäl, genom att bli belönad och av andra egoistiska skäl. Kyrkor byggs av vidskepliga och/eller sentimentala skäl. Människans aktiviteter utgår alltid från en egoistisk tanke, även när det gäller att hjälpa någon annan, man mår helt enkelt bra av att hjälpa någon. Det här har folk i gemen svårt att ta till sig, egoism klingar dåligt i de flestas öron men utan den skulle ingenting fungera.
Till och med naturlagarnas kamp mot varandra verkar på ett ”egoistiskt” sätt och borgar för den balans som utgör grunden för hela varats existens.
Därför vill jag inte tacka någon för att jag åker på vägar som andra byggt, eller ringer i telefoner som andra tillverkat.
Att vara ödmjuk är en fin egenskap och jag förstår så väl hur du tänker, men jag vill vidga resonemanget lite och i stället för att tacka någon konstaterar jag att homo sapiens är en abstrakt tänkande art, i vilken jag själv ingår och arten som sådan har och bör alltid sätta sig själv i första rummet, annars kommer vi som art att dö ut. Se och uppskatta livet, du behöver inte tacka någon, bara vara dig själv i samspelet med andra människor på gruskornet i den ofantliga världsrymden som vi kallar jorden.
(ursäkta att jag flöt ut lite) 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *