Kategorier
Kategorier

Hur du befriar dig från julstress

En som vill ha den perfekta familjejulen men allt går så fel så fel.. Chevy Chase i ett Päron till farsa firar jul.
En som vill ha den perfekta familjejulen men allt går så fel så fel.. Kanske ville han för mycket? Chevy Chase i 80-tals filmen Ett päron till farsa firar jul.

Finns det några enkla knep för att lätta på stressrelaterade känslor som hänger samman med julen? Jodå, dessutom är de lika användbara under resten av året. Men eftersom det snart är juletid så tittar vi närmare på dem med våra bästa julglasögon.

FYRA STRESSBEFRIANDE JULTIPS

1. Släpp taget om stressen.

Uppmärksamma när stressen kommer smygande förklädd i tomteskägg. När så mycket annat är positivt omkring oss kan det vara svårt att acceptera att vi faktiskt är julstressade. Andas medvetet och djupt tre gånger samtidigt som du säger till dig själv; släpp taget eller något annat positivt laddat ord som får dig att släppa taget kring det julrelaterade ”måste” som dina tankar upptas av.

2. Släpp taget om egot och allt oviktigt.

Vårt ego firar också jul och talar om för oss vad vi måste göra och inte. Vår inre röst är noga med traditioner och struntar blankt i så banala saker som stress. Här ska barnen till varje pris få uppleva det vi fick uppleva, eller inte uppleva. Julmaten ska göras på farmors eller mormors vis. Hemmet ska

Mormor och morfar skär högtidligt upp kalkon från julbordet. Ska vi bryta deras tradition i år med köpta köttbullar?
Så här kunde det det se ut förr i många hem. Mormor och morfar skär högtidligt upp kalkon från julbordet. Ska vi bryta deras tradition i år med köpta köttbullar?

städas och alla ska vara glada osv. Här kan vi ställa oss frågan till vilket pris måste vi leva upp till det som är gammalt? Fokusera istället på vad som är viktigt med julen. I dag. För dig.

3. Släpp taget om det negativa.

Lika säkert som att tomtar har skägg är att du varje år tvingas in i något sammanhang du faktiskt inte gillar. Det spelar ingen roll om det är partnerns böjelse för lutfisk eller det obligatoriska julaftonsbesöket av den ständigt överförfriskade farbror Bengt. Uppskatta och fokusera istället på de positiva saker som är viktiga för just DIG. Dröj dig kvar i dem och tillåt dig att vara nöjd och glad.

4. Släpp taget om förväntningarna. 

Man kan säga att julen är något av förväntningarnas egen födelsedag. Minnen från barndomen, plikter och måsten. Allt kommer att sammanfalla i en välregisserad familjehögtid som kallas jul. Genom att släppa taget om förväntningarna kring julen som överväldigar sinnet blir vi friare och gladare. Men dröjer vi kvar och jämför nuet med förväntningarna får vi däremot svårare att njuta. Se till att uppmärksamma när negativa känslor uppstår. Se också upp med om de är kopplade till dina allt för höga förväntningar.

 Önskar er alla en riktigt God Jul! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *