Kategorier
självledarskap

Coveys kvadrant håller löftet

covey_kvadrant_tidAtt lova sig själv löften i nyårstider är lätt.  Men det är också lättare att svika löften till sig själv än mot andra. Häng med på en lösning kring hur du går i mål med dina fagra löften om träning, kvalitetstid och ett bättre liv. Jag har testat!

Så om vi börjar med det uppenbara. Vad är den avgjort största anledningen till att vi misslyckas? Så här tror jag. En viktig anledning till det är att vi mitt i all godhet gentemot oss själva inte är grundade i våra löften. Vi tycker helt enkelt inte att det är SÅ VIKTIGT att sluta snusa, sluta äta godis och börja träna eller vad det nu kan vara som vi säger just där och då.

Tro mig, rådet i detta inlägg kommer från en stackare som vet. Jag har under de senaste åren misslyckats med allt möjligt. Jag äter trots mina intentioner fortfarande både chips och godis om jag får chansen. Öl med massor av kalorier är mycket gott det också. Gärna i fysisk stillhet! Sanningen är att jag innerst inne inte har velat avstå från något av detta livets goda.

Visst känns det här som ett bättre alternativ än ett besök på pizzerian? Innerst inne...
Visst känns det här som ett bättre alternativ än ett besök på pizzerian? Innerst inne…

Men jag har ta mig tusan lyckats också. Sedan ett halvår tillbaka äter jag inte någon form av mjölmat. Inget bröd, pasta eller för den delen knäckebröd. Jag har fått ordning på träningen som jag misslyckats med. Tre eller fyra gånger i veckan i ur och skur har jag fixat. 10 kg har försvunnit och jag är pigg som en lärka. Nöjd är bara förnamnet. Skillnaden mellan misslyckanden och succéer? Beslutet förstås. Enda gångerna jag fått till det på riktigt är när det har varit tillräckligt viktigt för mig och inte bara halvviktigt.

Det är därför vi nu ska använda oss av Stephen Coveys kvadrant som från början är ett verktyg för ledare som ska hjälpa dem att prioritera. Men enligt mig är den minst lika verkningsfull som tankeverktyg när det gäller löften till oss själva.

Stephen Covey Sr. Hans kvadrant är lysande i all sin enkelhet. Han omkom dessvärre i en trafikolycka 2012.
Stephen Covey Sr. Han tänkte nog inte på nyårslöften när det begav sig. Men den håller för det också.

Hela idén med kvadranten är att vi i högre grad ska flytta vårt fokus mot allt som är VIKTIGT och BRÅTTOM. Så om det innerst inne är viktigt för dig att träna eller att gå ner vikt så kommer du att upptäcka det och fatta ett grundat beslut. Om så är fallet så har dina möjligheter att landa dina löften till dig själv just stigit med ett antal hundra procent.

STEPHEN COVEYS KVADRANTÖVNING I FEM STEG

A. Sätt dig gärna bekvämt för dig själv. Kanske med kopp kaffe eller annan valfri förfriskning. Utrusta dig sedan med ett block med vanliga post-it lappar och en vettig kulspetspenna. Använd en lapp åt gången och skriv ner saker som du MÅSTE göra. Gå sedan vidare och skriv ner allt du PLANERAR att göra. Sedan skriver du ner allt du VILL göra. Och sist men inte minst allt som du DRÖMMER om att göra. Absolut ärlighet i den här övningen är en dygd. Räkna med att du kommer upp i minst mellan 15-40 gula lappar. Kanske fler.

B. Nu kommer det enkla. Sortera nu dina lappar i två separata högar. En för allt som måste göras NU. Den andra för allt som kan VÄNTA. Ingen pardon. Var ärlig även här.

C. Nu är det dags att gå igenom dina två högar. Nu ska du av dem skapa två nya. En med det som är VIKTIGT och en INTE VIKTIGT. De fyra högar du nu har ska nu passa in i de fyra fälten i illustrationen av kvadranten.

D. Nu ska du fatta ett beslut om vad du ska göra med dina två högar som INTE ÄR VIKTIGA. Ska vi lyssna på framlidne Covey så ska du här helst göra dig av med dem.

E. Nu är rensningen klar. Du ser klart och tydligt framför dig vad som är viktigt. Nu är det upp till dig själv och din egen självdisciplin om du har ”the guts” att välja att förkasta allt som INTE är viktigt. För om det inte är viktigt. Varför då göra det överhuvudtaget?

Andemeningen och vitsen med detta stålbad är förstås att inse vad vi har motivation att faktiskt genomföra. De av våra önskningar som inte har hamnat i högen för ett snabbt förverkligande får ligga till sig ett tag. Kanske har de mognat för ett nytt övervägande nästa nyårsafton?

Den här kvadranten är i mitt tycke världens bästa app utan att vara en app. Prioritera rätt och spara den med din iphone eller android. Lägg den som en låst bakgrundsbild. Bra påminnelse om din egen time managament.
Den här kvadranten är i mitt tycke en riktigt bra app utan att vara en app. Prioritera rätt och spara den med din iphone eller android. Lägg den som en låst bakgrundsbild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *