Kategorier
Kategorier

Självinsikt 3 och måsten

Jag måste… måste.. måste… måste… måste… måste… måste.. måste!

I det här inlägget tänkte jag reflektera över våra måsten. Måsten? Jodå alla har dem. Vissa lever hela sina liv efter måsten, medan andra kan konsten att balansera dem och välja bort mindre viktiga måsten. Men det är väl enkelt att bara välja vad vi måste? Det gör väl alla? Så sant. Men glöm bara inte de återkommande utrensningarna av belastande måsten. Det är inte mer komplicerat än att diskbänken då och då behöver befrias från smutsiga koppar och tallrikar. Samma sak med våra sinnen och de onödiga måsten som ligger där och bara skräpar ner. Precis som diskbänken gror igen blir det kaos och oordning i våra sinnen om vi inte regelbundet rensar ut de skräpmåsten vi inte behöver.

Om vi har fler måsten än vad vi kan hantera är det en fingervisning om hur vi ser på oss själva. Väldigt många måsten härstammar nämligen från andras måsten. Här är det dags att ställa oss frågan vems måsten det till att börja med är? Är det mammas röst du hör, eller rent av mormors? Är det en i raden av alla måsten som ditt sinne adopterat utan att du ens förstod det Eller är det ett av alla dessa måsten som härstammar från vår omgivning som vi ska leva upp till för att bli accepterade?

Här har vi några vanliga måsten:

  • Jag måste hjälpa mamma annars blir hon sur
  • Jag måste köpa dyra kläder, vad ska mina vänner annars tro?
  • Jag måste se den där TV-serien även om jag har viktigare saker i görningen
  • Jag måste vara förstående annars kan andra ta illa upp
  • Jag måste offra mig för att ingen annan gör det.

Vissa saker måste vi förstås. Men i vilken fas börjar våra hjärnor och egon mata oss med fullkomligt meningslösa måsten? När du hör din inre röst påbörja meningen ”Jag måste…” så kan vi ställa oss själva motfrågan, ”varför och för vem måste jag?”

Om vi då och då frigör oss från onödiga måsten kan vi istället få mer tid över till de måsten som är dina viktigaste. De kommer både att bli utförda bättre, och på köpet får du mera ro i sinnet.

Men av alla dina måsten, vad måste du verkligen? Skriv en lista på 10 måsten du skulle må bättre av att rensa ut.

Sådär nu har vi kommit fram till två konklusioner:

1) Vad måste du?

2) Jag har antagligen satt svenskt rekord i att skriva ett blogginlägg som repeterar ordet måste flest gånger! De ni! 🙂

Sen har jag dessutom skrivit om det under juli månad 2011. Så vill ni läsa mer om måsten. Klicka här.

2 svar på ”Självinsikt 3 och måsten”

För att inte tala om alla borde:n 🙂
En bra strategi är att byta ut alla borde:n och måsten när man talar och tänker om sig själv mot ordet vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *