Kategorier
Bokskrivande

MÅSTEN

Dagens reflektion handlar om MÅSTEN.

Morgonen startade med att vi packade ihop två bilar med två familjer för att göra en södra Gotlandturné. Färden gick från Havdhem, förbi Burgsvik med stopp vid Hoburgen för att avslutas med en underbar grillseans bland raukar och havsutsikt vid sköna Holmhällar.

Vid såna här tillfällen kan jag förstås inte motstå att ge mig själv lite ensamtid. Alltså att lite diskret lämna mitt sällskap för en vandring längs havet med min ständiga följeslagare herr Iphone tryggt i handen. Men nu skulle han inte användas till något annat än en av mina favvosysselsättningar – att ta massvis med fotografier!

Sittandes på en sten med fötterna i vattnet reflekterar jag stilla. Vilka frågor är viktiga för mig just här och nu? Idag kom jag att tänka på ett samtal med en väninna som handlade om våra kära måsten. Hon kände frustration över att vara bunden på grund av höga bolån. Visst hade hon valt det själv men drömmen om att starta eget och bli oberoende kände hon höll på att gå upp i rök, när hon samtidigt satt i knät på det lokala bankkontoret som punktligt varje månad ville ha sina amorteringar.

-Men sälj huset då, säger jag!
-Kan jag inte menar min väninna, resten av familjen vill ju bo där!
-Du kanske skulle prata med din man om det?
-Han skulle aldrig lyssna, huset och garaget betyder så mycket för honom.

Så pratade vi på tills vi kom fram till att våra boenden är en del av våra måsten. För vissa ett helt odramatiskt sådant och för andra en väldig börda.

  1. Vilka är måstena i mitt liv?
  2. Hur påverkar de mina val?

Jag tittar på mina egna måsten.

1. Vilka är måstena i mitt liv?

Mina M är mitt barn och mina bonusbarn. Tidigare i mitt liv omgav jag mig med skottkärror fyllda av måsten men det är annorlunda nu.

Måsten som hade att göra med olika föreställningar som jag hade om hur jag skulle vara och agera i olika situationer, eller vad andra förväntade sig av mig. Det kunde t ex handla om att jag skulle ta hand om, agera och ta hand om andras ansvar i min ursprungsfamilj. Jag var en riktig ansvarsdammsugare. Trodde till och med att jag var snäll som tog hand om, när det i själva verket var dumt mot personerna det gällde.

Självklart trodde jag att det var jag själv som styrde mitt liv, att jag höll i rodret på båten. När det egentligen var mina bilder om hur det skulle vara som styrde mig.

Föreställningarna eller bilderna, som jag kallar dem, var dolda och svåra för mig att ens upptäcka eller förstå.

När jag började uppmärksamma mig själv och konsekvenserna av mina måsten, det var då jag började reflektera och meditera mer i mitt liv.

När jag förändrade mitt fokus och styrde inåt har mycket förändrats och många av mina bilder har successivt lösts upp eller ändrat form. Jag har skapat en distans till dem genom att uppmärksamma dem och se vilka av dem som faktiskt är mina.

Idag lever jag mer inifrån och är mindre styrd utifrån måsten. Det är en daglig träning.

Men vad handlar det egentligen om, att styra mina val inifrån? Frågan kräver lång reflektionstid och just nu håller jag på att skriva om detta i vår kommande bok Authentic – om inifrånstyrning och att leva autentiskt.

2. Hur påverkar de mina val?

Mina måsten hänger ihop med barnen och det påverkar min och min partners val av boende. Vi måste bo där de går i skola. Alltså i Göteborg och Stockholm.

För att styra oss själva inifrån löser vi upp våra föreställningar och utmanar en mängd bilder om hur vi alltid har trott att man måste bo, arbeta och leva. Schablonbilden med rätt boende, rätt mat, rätt semester, rätt jobb och rätt allting finns inte. Vi river föreställningarna och gör nytt. Vi frågar oss vad som är viktigt och hur vi på bästa sätt kan se till allas önskemål.

Vi bestämmer oss för att bo i båda städerna 50% vardera och skapar det liv vi vill ha. Livet påverkas när vi förändrar våra bilder och inte låter de styra våra val. Vem vet, om vi hade varit mer utifrånstyrda, då hade vi kanske inte kunnat leva ihop.

Att leva inifrånstyrt är att se, se, se och träna, träna, träna…

Dina vänner vet inte hur du vill ha det, du må känna dina föräldrar väl men de vet heller inte. Alla har vi olika bilder i livet men det är bara du och ditt inre som väljer vilka bilder som styr dig.

Dagens tips:

  1. Skapa en ensamstund
  2. Vilka är måstena i mitt liv?
  3. Hur påverkar de mina val?
  4. Vill jag förändra något? I så fall vad?

Bild tagen från vägkanten vid Hoburgen, Gotland. Grinden symboliserar måstena och blåelden det vackra som döljer sig bakom måstena när vi löser upp dem.

20110625-091243.jpg

9 svar på ”MÅSTEN”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *