Kategorier
autentisk inifrånstyrning självkontroll

Oss människor emellan

Camilla ville skapa en fin stund för alla familjemedlemmar genom att planera och laga påskmiddagen. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. Varför?

Hmm.. påskmust, , lax, sill, ägg, en fet stek, grönsaker, påskgodis till barnen. Camilla hade nog tänkt på allt.  I påskas skulle det äntligen ske. Hela släkten skulle för en gångs skull samlas. Till och med moster Solveig hade lovat att dyka upp i tid. Hon är såå strulig med tider. Målet? Camilla ville att alla skulle få en riktigt fin påskmiddag tillsammans. En sån där som hon kom ihåg från när man var barn och mormor tog hand om allt. De middagarna var alltid fulla av stämning, skratt, god mat och samhörighet. Precis en sån middag ville Camilla återskapa.

Hon planerade mycket och länge. Mormor gjorde det och fick alltid till det. Bara dukningen med gula servetter, finporslinet och allt gammalt påskpynt tog sin tid. Men oj vad fint det blev. De ihopställda matborden med gula linnedukar gjorde att hela arrangemanget såg ut som ur ett ett dockskåp. Härligt!!

Precis när hon äntligen var klar med förberedelserna ringde telefonen. Det var moster Solveig.

– ”Men hallåååå Millan det är moster Solan på tråden! Allt väl? Bra! Hörrdudu jag har pratat med de andra och tänkte att det blir nog väl tidigt att äta redan vid sexrycket. Det är väl inte hela världen om vi äter kl åtta? Då hinner vi ju prata lite innan med barnen och allt. Sen vore det ju sååå kul om vi alla fick ta en runda och berätta vad som hänt sen sist!”

Men vad nu?? Plötsligt vill tantskrället ändra middagstiden till kl åtta istället för kl sex som jag planerat. Vi hade ju bestämt kl sex för att barnen inte skulle vara trötta. Hur tänker hon egentligen? Allt för hennes fjantiga diskussionsrundor som skulle ruinera mina förberedelser! Har hon fått solsting? Detta var ju bestämt och godtaget av alla!

– ”Men barnen blir ju trötta om vi äter sent, replikerar Camilla oförstående. Det finns inget alternativ, vi äter kl sex som planerat!. Jag tycket detta är respektlöst av dig! Vi hade ju en överenskommen tid! En planerad tid tillägger hon och fnyser.

Nu har känslor som spretar åt två helt olika håll tagit över hos Camilla och moster Solveig.

Camilla förlorar sig i sina känslor. Hon tänker på moster Solan som den minst pålitliga av alla, som inte har koll på någonting.

-”Så här är det jämt med henne.  Det går inte att lita på Solveig när det gäller överenskomna tider och planering!

Solveig kan däremot inte förstå hur Camilla aldrig kan ändra på någonting, hur precis allting ska planeras till förbannelse.

-”Denna spontanitetsbefrielse och detta eviga planerande tar ju bort glädjen kring middagen. Dessutom har hon mage att utse sig själv till påskminister och bestämma över oss andra. Har hon kom-ihåg-lapp när hon går på toaletten också? tänker Solveig.

Nu maler tankarna på hos båda och utlöser känslor som påverkar synen på påsken och släktgemenskapen. Vem vet om det blir en gemensam påskmiddag nästa år? Är julen också hotad? Samtalet slutar med att middagen blir klockan sex som planerat. Men dessvärre kom aldrig den där känslan av glädje som Camilla så gärna ville ha på sin påskmiddag.

Känner du igen dig i något av detta? 

Exemplet ovan är två vanliga beteendestilar som möts. Camillas planerande men litet svala stil som krockar med Solveigs flexibla men ibland lite slarviga sätt. Blir det fel dem emellan tycker båda att den andra är precis lika jobbig att ha och göra med.

Att förstå vad som triggar oss och som gör att vi blir kapade av våra känslor är ett steg mot att tänka mer klart och agera sunt. Då kan resultatet av samtalet mellan Camilla och moster Solveig få ett helt annat utfall. Oavsett hur de vill att situationen ska se ut. Båda skulle rent av kunna bli nöjda. För visst går det åt mindre energi kring påskmiddagen om vi bättre kan hantera oss själva och när vi möter varandra?

Så vad borde de båda ha gjort? Det vet bara de själva förstås. Men vad vi vet är att vi kan hantera situationen lättare med bättre självkontroll. Ett sätt att göra det på är att ta reda på vad som triggar oss när vi möter olika människor. En hjälp för både Solveig och Camilla skulle kunnat vara att redan innan situationen utspelar sig veta vad som triggar dem i mötet med den andre och på så sätt vara förberedd. För visst är det så att vi triggas av olika saker  med olika människor. Men vad handlar det om egentligen? Vad är det som triggar dig på riktigt? Ett sätt att ta reda på det är att göra övningen nedan.

Triggerövning:

1. Ta fram ett papper.

2. Svara på frågorna genom att ange en siffra från 1-10, där siffran 1 står för ett lågt värde och 10 för ett högt värde.

Hur mycket upplever du att du har självkontroll med dina föräldrar (1-10)                          Hur mycket upplever du att du har självkontroll med ditt/dina barn? (1-10)                        Hur mycket upplever du att du har självkontroll med din partner och/eller vän? (1-10)          Hur mycket upplever du att du har självkontroll på jobbet med kollegorna? (1-10)

3. Utforska svaren.

  • När har din självkontroll fungerat bra respektive fungerat mindre bra?
  • Är det något speciellt du lägger märke till?
  • Var finns dina triggers? I vilka situationer förlorar du dig och dina känslor blir kapade? Med vem? Vad handlar det om?

4. Addera/dra ifrån. Vad vill du göra mera av respektive mindre av?

5. Bestäm en sak att göra för att hantera dig själv bättre.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *